İçeriğe geç

Nasıl Başlamalı

Zaman içinde çevremden en sık sorulan sorulardan biri ” benim davula karşı merakım var, davul çalmayı çok istiyorum fakat nereden ve nasıl başlayacağım ? ” olmuştur.
Aslında sadece davul set-up ı değil hangi enstruman ile ilgilenirseniz ilgilenin bu soruya verdiğim cevap hep şu olmuştur ; müzik konusunda yaş, ailevi tercihler, ilgilendiğiniz enstrumanla ilgili eğitim verilmemesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı konservatuara gitme şanşını yakalayamamış olabilirsiniz, fakat bütün bunlar çalmak istediğiniz enstruman ile ilgili başlangıç yapmanıza engel değildir. Bulunduğunuz yerde bir eğitmen bulup ders alarak başlamanız hem çok daha hızlı kendinizi geliştirmenizi sağlayacak hem de teknik açıdan yanlış alışkanlıklar edinmenizi önleyecektir. Eğitim alırken bence dikkat etmeniz gereken en önemli nokta enstrumanınızı kesinlikle nota ile öğrenmenizdir. Enstrumanınızı nota ile öğrenmek ilerleyen çalışmalarınızda daha farklı kaynaklardan faydalanabilmeniz dolayısı ile sürekli kendinizi öğrenmeye ve geliştirmeye açık bir hale getirmeniz için uygun bir altyapıya sahip olmanızı sağlayacaktır. Aksi halde ilerleyen zamanlarda kendinizi tekrara girdiğinizi göreceksiniz. Unutmayın ki bir enstrumanı çalarken ilk dönemlerinizde ezberleyerek öğrenmek bu konuda hem sizin boş bir sayfa gibi olmanız hem de çalınacak şeylerin karmaşıklık derecesinin az olması sebebi ile sanki daha hızlı ilerlediğiniz bir yöntemmiş gibi gelebilir. Fakat bu tamamen bulunduğunuz dönemle ilgili yanlış bir bakış açısı olacaktır. Uzun vadede profosyonel olmak veya kendinizi ilerleyen yıllarda da sürekli artan bir ivme ile gelişmeye açık hale getirmek istiyorsanız kesinlikle nota ile başlamalısınız. Eğer bulunduğunuz yerde bu şekilde eğitim alabiliceğiniz bir eğitmene ulaşamıyorsanız veya bu konuda eğitim alacak koşullara sahip olamıyorsanız yine de yılmamanızı ve internetten, yazılı kaynaklardan, bu konuda hazırlanmış eğitici görsellerden nota bilgisi, ensturmanınızın doğru pozisyonlarla çalınması, çalışılması gibi konularda sistemli ve doğru bilgilere ulaşmak için çaba sarfetmenizi öneririm.

EVDE ÇALIŞMA DÜZENEKLERİ

Çalışmaları çalınacak olan enstrüman ile yapmak en sağlıklı yoldur, fakat şehir hayatında çoğunluğumuz apartman dairelerinde yaşadığımız için evde akustik davul seti gibi çok yüksek sesli bir enstrumanı çalmamız mümkün olmayabiliyor. Bu sebeple evde yapılması gereken çalışmalarımız için akustik davul yerini tutabilecek çeşitli yollara başvururuz.

Aşağıdaki seçenekleri okumadan önce konu ile ilgili en temel bilgiyi sizlerle paylaşmak isterim ki aşağıdaki seçeneklerden hiçbirisi için en doğrusu diye birşey söz konusu değildir. Bunu şöyle açıklayayım; bir davul setinde hiçbir davulun veya zilin yüzeyi tam olarak aynı geri tepkimeyi vermez. Yani 12″ bir tom ile 14″ bir tom davulda bageti davulun ortasına bıraktığınızda sönümlenme süreleri farklıdır. 14″ bir trampette ise 14″ tom davuldan çok farklıdır, 14″ bir zilde ise hem tom davuldan hem trampetten farklıdır. Dolayısı ile çalışacağınız yüzeyler bu çeşitliliğe ne kadar yakın olursa aslında o kadar iyi olmuş olur.

Bunlardan en ekonomik olanı “Practice Pad” (ahşap bir yüzeyin üzerine yapıştırılmış kauçuk bir madde) dir. Bir adet Practice Pad, ellerimize kazandırmak istediğimiz yetenekleri kazandırmak için çok büyük yol almamızı sağlayacaktır. Practice Pad lerin kaliteleri kauçuk yüzeylerinin davul derisi hassasiyeti verebilmeleri bakımından değerlendirilebilirler. Örneğin düz bir mermerin üstünde çalışmak veya yastıkta çalışmakta elleri çalıştırmak açısından size fayda sağlayacaktır. Fakat uzun süreler çalıştığınız düzeneğinizden sonra trampetin başına geçtiğinizde bagetin geri sekmesi ile ilgili yaşayacağınız uyum problemi davulcular için hazırlanmış sağlıklı bir Practice Pad e göre çok daha fazla olacaktır. Aynı mantıktan yola çıkarak sağ bacağımızla kontrol ettiğimiz (sağ uzvunu kullananlar için) bir adet Bas Davul Pedalı ve bir adet Bas Davul Pad’ i evde sağ bacağınızın gelişmesini sağlayacaktır.

İlk etapta başlangıç seviyesindeki öğrenciler için Hi-hat pedalını ayakla kontrol etmek iki eli ve sağ bacağı çalıştırmak kadar büyük önem taşımayacağı için bu çalışma düzeneği uzun bir süre yeni arayışlara girmenize gerek kalmadan kendinizi geliştirmenizi sağlayacaktır. Daha sonradan bu sete eklenebilecek bir diğer parça bir adet Hi-hat standı ve bir çift Hi-hat Ziller olacaktır. Bu üçlü çalışma sistemi el ayak kordinasyonunuz ve baget kontrolünüz için çok geliştirici olacaktır. Eğer bu sistemin biraz daha gelişmişini edinmek isterseniz Practice Pad ler az önce bahsettiğim gibi tek tek edinilebileceği gibi davul seti şeklinde de ( genelde beş parça ) olabilirler. Bu çalışma setleri Tom davullarda çalışma imkanı sağlaması açısından önemli iken bir davul set-up ında en çok kullanacağınız enstrumanların trampet, bas davul ve hi-hat ziller olduğunu belirtmek isterim. İstenildiği taktirde bu setlerle beraber plastik zillerde alabilirsiniz, böyle bir alternatif ise akustik ziller alıp üzerlerine susturucu alma seçeneğini elemine edecektir.
Ev ortamınız için ikinci bir çalışma düzeneği ise akustik bir davul alıp derilerini Mesh Head (kasnağa gerilmiş sineklik tellerine benzerler) denilen derilerle değiştirip evde sessizce çalışmaktır.
Zilleriniz için de üzerlerine koyduğunuzda komşularınızı rahatsız etmeden çalışmanız için tasarlanmış Zil Susturucu Pad leri mevcuttur. Bu çalışma sisteminin özellikle bazı durumlarda akustik davula ihtiyaç duyanlar için çok uygun olduğunu söyleyebilirim. Böylelikle konserinizden veya sahne çalışmanızdan sonra davulunuzu evinize geri götürdüğünüzde çalışmaya başlamak için tek yapmanız gereken davulunuzun üst derilerini çıkarıp yerine bu derileri takmaktır, alt derileriniz sabit kalabilir. Bu şekilde sizin duyabileceğiniz kadar bir rezonans elde etmiş olursunuz.
Üçüncü olarak bahsedebileceğim çalışma alternatifi ise elektro davul veya genelde sadece trampet, bas davul ve hi-hat ten oluşabilecek şekilde dizayn edilmiş elektronik ritim koçlar almaktır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber piyasadaki elektro davul markaları ve modelleri her geçen gün artmaktalar. Bu rekabetin getirmiş olduğu sevindirici sonuç ise fiyatların geçmiş dönemlere göre daha uygun olmasıdır. Elektro davullar akustik davulda alabileceğiniz tonları sunabilmek için planlanmışlardır.
Tabiî ki marka ve model tercihinize göre ses kalitelerinin veya tuşe hassasiyetlerinin başarılarını tartışmak veya çeşitli oyunlarla çalışma sürelerinizi daha eğlenceli ve verimli geçirmenizi sağlayan ritim koçların önemini tartışmak başlı başına bir makale konusu olabilecek kadar detaylıdırlar. Fakat genel olarak Pad yüzeylerinden bahsetmek gerekirse iki tip olarak üretilmektedirler, birincisi ilk alternatifte belirtilen Practice Pad ler yani kauçuk yüzeylerden oluşurken diğerleri Mesh Head şeklindedir. Markaları, modelleri, yapıldıkları maddeler, bünyelerindeki sesler vs. ne olursa olsun herhangi bir elektro davul sahibi olabiliyorsanız kesinlikle practice pad lere göre çalışmalarınız daha keyifli bir hal alacaktır.

Bu alternatiflerden yapacağınız seçiminizle evinizde komşularınızı rahatsız etmeden uzun saatler çalışabilirsiniz.

Bütün bu aşağıdaki seçenekleri okumadan önce konu ile ilgili en temel bilgiyi sizlerle paylaşmak isterim ki aşağıdaki seçeneklerden hiçbirisi için en doğrusu diye birşey söz konusu değildir. Bunu şöyle açıklayayım; bir davul setinde hiçbir davulun veya zilin yüzeyi tam olarak aynı geri tepkimeyi vermez. Yani 12″ bir tom ile 14″ bir tom davulda bageti davulun ortasına bıraktığınızda sönümlenme süreleri farklıdır 14″ bir trampette ise 14″ tom davuldan çok farklıdır, 14″ bir zilde ise hem tom davuldan hem trampetten farklıdır. Dolayısı ile çalışacağınız yüzeyler bu çeşitliliğe ne kadar yakın olursa aslında o kadar iyi olmuş olur.

Şimdi doğruca çalışmaya :))