İçeriğe geç

Akustik Davul Seti Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Akustik davul seti alırken dikkat edilmesi gereken hususlar bence önem sırası ile aşağıdaki gibidir.
1 ) Davulun Metal Aksamları ( Hardware )
2) Davulun Inch’ leri ( Çap ve derinlik için kullanılan büyüklük ölçüleri )
3 ) Davulun Ağacı ( Shell )
Bu üç özellikten birincinin, yani metal aksamların öneminin özellikle ilk kez davul alacak olanları çok yakından ilgilendirdiğini düşünüyorum.
Metal aksamlar denildiğinde kastedilen parçalar; bas davul pedalı, hi-hat pedalı, zil stantları, trampet stantları, tom tutucular, metal kasnaklar, claw ve lug’ lar ( kasnakları gövdeye sabitleyip derinin gerilmesini sağlayan minik parçalar ) ve vidalardır.
Şuan dünya pazarında önde gelen davul üreticilerinden birçoğunun ürünlerini Türkiye’ de de bulmak mümkündür. Bu köklü firmalardan ilk aklıma gelenleri paylaşacak olursam Tama, Premier, Sonor, Yamaha, Pearl, Gretch, Ludwig, Dw ve Mapex dir. Bir de yukarıdaki firmalar kadar köklü olmayan, çoğunluğu Çin’ den gelen, piyasadaki en düşük fiyat diliminde yer alan davul markaları vardır.

Öğrenciler için en cazip fiyatı bu ikinci kategorideki firmalar vermektedirler, fakat bu fiyat çoğu zaman yanıltıcı olabilmektedir. Şöyle ki fiyatı bir miktar daha ucuz diye güven veren markanın en düşük seri modelini almak yerine daha az bilindik bu davullar tercih edildiği zaman genelde dayanıklılık ve ergonomi bakımından ilk problemler davulların metal aksamlarında çıkmaya başlamaktadır.
Bunun doğurduğu sonuçlar ise şu şekilde seyretmektedir; bu davulların bas davul pedalları ve hi-hat stantları genellikle alındıkları ilk gün dahi rahat kullanılamaz durumda üretilmişlerdir. Bir süre sonra çalımı etkileme açısından
bu çok önemli faktörü fark edip pedallarınızı ilk başta saydığım güvenilir bir markanın daha ergonomik pedallarıyla değiştirmek istediğinizde ise tek bir bas davul pedalı için ortalama 100 $ gibi bir rakamla karşılaşırsınız. Aynı şekilde hi-hat pedalını da değiştirmek istediğinizde ortalama bir 100 $ daha ödemek durumunda kalırsınız. Davulunuzun bas davul pedalını ve hi-hat standını bu şekilde parça parça yenilemeye gittiğiniz taktirde diğer aksamların kullanılabilir olduğunu düşünseniz bile ödediğiniz rakam artık neredeyse iyi bir markanın en düşük modeli ile aynı fiyata denk gelmiş olacaktır. Ve maalesef hala elinizde zile vurduğunuz zaman sallanan zil stantlarınızın veya vidasını biraz fazla sıkmanız halinde hemen bozulabilecek, kırılabilecek durumda olan birçok metal aksamınızın kaldığını görürsünüz.

Davulunuza verdiğiniz ücretin mantıklı kullanımı ile ilgili olarak metal aksamları birinci öncelikli görmemin bir diğer çok önemli sebebi ise kasnakların üzerindeki lug ( baba ) sayılarıdır, ki bu daha detaylı bir konudur.
Ucuz davullarda maliyetleri düşürmek için derileri davullara sabitleyip germeye yarayan lug sayılarını nispeten az tutarlar. Daha açık şekilde ifade edebilmek için somut bir örnek vereyim; güvenilir büyük markalar 14″ standart bir trampette en düşük modellerinde dahi en az 8 lug kullanırlar, dolayısı ile trampetinizi akort ederken derinin gerginliğini daha eşit yayabilirsiniz. Fakat en ucuz kategori olarak ifade ettiğim davullarda 6 lug lı 14″ trampetler mevcuttur. Bunun anlamı şudur; 6 lug lı 14″ bir trampeti, ağacı ne olursa olsun, deri tercihiniz ne olursa olsun, 8 veya 10 lug lı 14″ bir trampet kadar sağlıklı tonlayamazsınız. Benim trampet için verdiğim lug sayısının önemi ile ilgili bu örnek tom davullar ve bas davullar içinde aynı derecede önemlidir.
Önem sırası açısından bence ikinci önemli nokta ise seçeceğiniz davulun büyüklükleridir.

                                                                                  Bu konuya girmeden önce iki önemli kavrama değinmek istiyorum, bunlardan ilki büyüklüklerin yazılışları; 22" X 14" denildiğinde anlamamız gereken o davulun 22" çapında ve 14" derinliğinde olduğudur. Bu ifade daha nadir olarak tersi şekilde de kullanılmaktadır. İkincisi ise davulların çaplarının ve derinliklerinin büyüdükçe daha bas,  küçüldükçe ise daha tiz ses verdikleridir.

Bir davul satın alırken öncelikli olarak kendinize bu davulla hangi stillere eşlik edeceğiniz, ne sıklıkta bir yerden bir yere taşıyacağınız gibi soruları sormalısınız.
Davul alırken dikkat etmeniz gereken faktörlerden ikincisi olarak nitelendirdiğim büyüklüğün önemini açıklayabilmek için yine bir örnekten faydalanmak istiyorum. Bu sefer bas davuldan yola çıkarak açıklayacağım bu durumu; örneğin alacağınız davulla klasik rock çalmak istiyorsanız 22″ veya 24″ bir bas davulu tercih etmeniz sağlıklı olacaktır. Eğer sürekli bir yerlerde çalan ve davul taşıması gereken bir müzisyenseniz 22″ bir bas davulu bir yerden bir yere taşımanız gerektiğinde hem ağır olacaktır hem de hard case diye adlandırılan taşıma kutuları ile çoğu zaman arabanızın kapısından içeri sığmayacaktır. Günümüzde bunu fark eden davul üreticileri taşıma ve kurulum anlamında pratiklik sağlaması açısından davul ölçülerini hem çap hem derinlik olarak git gide küçültmekteler, artık bir çok modelin 18″ , 16″ hatta 14″ bas davullu serilerini üretmekteler. Fakat 16″ bir bas davul hangi ağaçtan yapılmış olursa olsun, üzerine hangi derileri takarsanız takın, nasıl akortlarsanız akortlayın 22″ bir bas davul tonu vermeyecektir. Bu örneği trampetiniz için ve tom davullarınız için de aynı şekilde yorumlayabilirsiniz. Yani genelde jazz kit, be-bop kit, travel kit, gig kit, kokteyl kit, hip gig vs. gibi isimler ile satılan 18″ veya 16″ bas davullar içeren setler tercih ederken bu davulların size sunduğu pratikliğin yanında çalacağınız stillere bağlı olarak duymak istediğiniz tonları verip veremeyeceğine dikkat etmelisiniz.
Davul satın alırken üçüncü olarak dikkat etmeniz gereken konunun ise alacağınız davulun ağacı olduğunu düşünüyorum.

Bu üçüncü başlık aslında ilk iki unsura göre en detaylı olanı ve ayrımlarının yapılmasının en zor olanı çünkü ilk iki konu daha somut farklılıklara dayanmaktaydılar. Fakat davulların ağaçları dediğimizde ise kullanılan bütün ağaçların sorunsuz olduklarını ve profesyonel süreçlerden geçtiklerini düşünürsek işin içine algılaması daha güç ton farklılıkları ve kişiye göre değişin beğeni kavramı giriyor. Şüphesiz ki davulunuzdan aldığınız son sesin alt-üst deri seçiminize, kullandığınız baget seçimine, sizin akortlama durumunuza, davula oturuş yüksekliğinize ve tuşenize bağlı olarak çok değişkenlik gösterdiğine değindikten sonra yazının amacından uzaklaşarak davul tonlama konusuna kaymaması için hızlıca geçeceğim.
Davul üreticileri çok çeşitli ağaçlar kullanmaktalar, bunlardan karşımıza çıkma durumlarına göre en yaygın olanları aşağıdakilerdir.

  • – Maple ( akçaağaç )
  • – Birch ( huş )
  • – Mahogany (maun)
  • – Poplar (kavak)
  • – Oak (meşe)
  • – Bubinga
    Firmalar genelde düşük model davullarında en çok poplar kullanmaktalar. Bu maliyet açısından elbette tesadüfi değildir. Orta ve üst seri davullarında ise çalan kişinin tercihine göre maple ve birch seçeneğini sunmaktalar. Bu iki ana başlıktan poplar ağacına alternatif olarak mahogany i, maple ve birch gibi daha profesyonel ağaçlara alternatif olarak da oak ve bubingayı görebiliriz. Bu ağaçlar arasından eğer poplar ve mahogany arasında bir tercih yapmanız gerekirse poplar yerine mahogany i tercih etmenizi öneririm. Maddi durumunuza göre orta veya üst seri bir davul almak istiyorsanız ise gerek Amerika’ da ve Kanada’ da çok yetişmesi gerek sunduğu frekans aralıkları olarak davul üreticileri ve çalıcıları arasında en popüler hale gelmiş ve gelenekleşmiş olan maple ağacından bir davul almanızı öneririm.